Jste zde

Prohlášení DPVS k situaci na zámku

Dr. Thomas Thun (vpravo) s bratrancem Friedrichem Thunem na fotografii z roku 2002. Snímek byl pořízen na nádvoří tehdy ještě zchátralého zámku u příležitosti mezinárodní konference, která se zabývala jeho kulturní a historickou hodnotou v kontextu střední Evropy.

Foto: Dr. Thomas Thun (vpravo) s bratrancem Friedrichem Thunem na fotografii z roku 2002. Snímek byl pořízen na nádvoří tehdy ještě zchátralého zámku u příležitosti mezinárodní konference, která se zabývala jeho kulturní a historickou hodnotou v kontextu střední Evropy.

V současné době hýbe děčínskou veřejností kauza náhlého a bezdůvodného odvolání ředitelky zámku paní Ivety Krupičkové. Jako někdejší Iniciativa pro děčínský zámek děkujeme všem, kteří mimořádně kompetentní ředitelce vyjadřují podporu. Naše organizace vznikla v roce 2000 s cílem tehdy zchátralý a pustý děčínský zámek povznést opět ke kráse a životu. To se povedlo zásluhou desítek a desítek lidí, mezi nimiž Iveta Krupičková právem vyniká. Jsme hrdí na Děčín, jak se dokázal utkat s rekonstrukcí jednoho z nejrozsáhlejších zámeckých areálů v Čechách a jak o něj pečuje. Dnes je to skutečná hlavní dominanta města a jeho tlukoucí srdce. Děčín za to sklízí obdiv v široké Evropě. O děčínském zámku se mluví jako o bájném ptáku Fénixovi, který vstal z popela. Vlastně to je zázrak. Zázraky se ale dějí právě díky takovým lidem jako je Iveta Krupičková. Květnové rozhodnutí městské rady považujeme za neprofesionální a pro město škodlivé. Žádáme jeho revokaci. Jsme také oprávněni tlumočit podporu určenou Ivetě Krupičkové ze strany děčínské linie rodiny Thunů, kterou nám zaslal Dr. Thomas Thun. Srdečně děkujeme. Této mimořádné podpory si velice vážíme, neboť dlouhodobé vynikající vztahy mezi rodem Thunů a městem Děčínem jsou jedním z nepřehlédnutelných faktorů obnovy zámku.

Doplnění textu 29.5.2019 v čase 21.15:

Jsme pověřeni tlumočit podporu paní Ivetě Krupičkové od dalších příslušníků děčínské linie rodu Thunů z různých evropských zemí. Ozvali se nám

  • z Polska šéf rodové linie Franz 5. kníže Thun-Hohenstein a poslankyně Evropského parlamentu Róża Thun
  • z Berlína Dr. Franziska Thun-Hohenstein, literární historička
  • z Vídně Sophie Thun, fotografka

Děkujeme

29. května 2019

Otto Chmelík, předseda Děčínsko-podmokelské vlastivědné společnosti

Kontakt: 

Otto Chmelík