Jste zde

Dohodnuta spolupráce se zámkem Weesenstein v Sasku

Občanské sdružení Iniciativa pro děčínský zámek (IDZ), za účasti zástupce starosty města Děčína Mgr. Lešanovského, podepsalo v úterý 7. prosince smlouvu o partnerství se správou zámku Weesenstein v Sasku. Záměrem obou organizací je spolupracovat na přípravě a realizaci projektu "páni z Bünau v Čechách a v Sasku", který by měl zastřešit aktivity v oblasti rozvoje cestovního ruchu v rámci evropského programu INTERREG III A.

Zámek Weesenstein patří k nejnavštěvovanějším památkám Saska. Před povodněmi roku 2002, ho navštěvovalo na 100 000 návštěvníků ročně. IDZ s jeho správou už několik let konzultuje svou snahu zlepšit kvalitu poskytovaných služeb na zámku v Děčíně na úroveň obvyklou u obdobných objektů v Sasku.

Téma projektu vychází z historické tradice 16. a počátku 17. století, kdy pánům z Bünau patřilo Děčínsko a část Ústecka, podobně jako přilehlá část v Sasku se zámky Weesenstein, Liebstadt a Lauenstein. V době jejich působením v našem kraji, zda vzniklo množstvím cenných památek, zámky v Děčíně, v Jílovém, Libouchci, ve Velkém Březně v Děčíně-Bynově. Postavili i známý renesanční most přes Ploučnici i množství hospodářských dvorů v Martiněvsi, Těchlovicích atp. Ti samí stavitelé přirozeně pracovali na podobných objektech i v Sasku.

Projekt by měl zdokumentovat historii rodu i jeho stavební aktivity v Čechách a Sasku do podoby publikací a propagačních materiálů pro turisty. Na zámcích Weesenstein i Děčín k tématu vzniknou stálé expozice. Partnerské organizace se domluvili i na spolupráci v průvodcovských aktivitách, ve vzájemné propagaci a v přípravě nabídek pro turistické kanceláře.